//
OPINII …
Adresa Asociaţiei Mediatorilor Galaţi către Consiliul de mediere

Au fost ridicate 4 mari probleme cu care se confruntă mediatorii din ţară, la care membrii Consiliului de mediere nu pot şi nu mai trebuie să evite un răspuns oficial, deschis, tranşant şi public. Semnalele noastre anterioare nu au primit decât frânturi de opinii personale şi păreri ce nu trebuie să caracterizeze activitatea consiliului.
Aşteptăm şi reacţia celorlalţi colegi din ţară, văzând că scrisoarea unor mediatori anonimi din Oradea nu a primit nici un răspuns.

ASOCIAŢIA MEDIATORILOR GALAŢI
Nr. 19 /03.03.2013

Către
Consiliul de Mediere,
Domnului Preşedinte Dorin Valeriu Bădulescu

Vă transmitem următoarele probleme deosebite, pe care, colegii mei mediatori le-au ridicat la adunarea generală anuală desfăşurată în data 02.03.2013 la Galaţi.
1. Se consideră neconstituţională şi impusă discriminatoriu activitatea de informare gratuită a justiţiabililor, în condiţiile în care instanţele trimit foarte puţine cazuri la informare, şi aproape deloc la mediere. Aşteptarea noastră şi asigurările iniţiatorilor modificărilor legislative, respectiv că după intrarea în vigoare a legilor 370/2002, nr. 202/2010, nr. 115/2012 şi mai ales OUG 90/2012 vom fi asaltaţi de cazuri şi de aici va creşte mult şi numărul medierilor, nu s-au împlinit. În condiţiile în care s-au făcut cheltuieli foarte mari pentru formarea iniţială, autorizare, închirierea şi dotarea de birouri fără acoperirea acestora nici pe departe din onorarii, mediatorii solicită ca la modificarea legii 192/2006 ce se mai pregăteşte ori alte legi să se elimine problema gratuităţii informării, pentru că nici o altă profesie nu face nici cel mai mic serviciu gratuit, iar accesul la justiţie este şi aşa condiţionat de nişte cheltuieli – taxa de timbru, timbrul judiciar, care completează veniturile de la bugetul de stat alocate justiţiei şi de proceduri prealabile sancţionabile cu inadmisibilitatea.
2. Se solicită reconsiderarea extinderii fără măsură a activităţii de formare iniţială a mii de mediatori anual, fără un studiu asupra necesarului şi fără a avea o statistică justificată de cazuri, oferind viitorilor mediatori doar perspectiva şomajului. În multe judeţe ca judetul Galaţi s-au format câteva sute de mediatori şi cu toată informarea noastră publică şi promovarea agresivă făcută cu multe cheltuieli de asociaţii, îndrumarea către informare şi mediere se lasă mult aşteptată, ceea ce nu oferă la majoritatea mediatorilor nici un caz pe lună. În această situaţie, considerăm incorectă obsesia după câştiguri a formatorilor, care furnizează serii tot mai multe de mediatori, cărora le promit cariere şi câştiguri minciunoase, fără legătură cu realitatea. În plus, costurile pregătirii sunt exagerate faţă de cea la alte profesii şi se solicită organizarea unei instituţii de formare iniţială şi de perfecţionare sub controlul şi coordonarea Consiliului de mediere şi organizarea de cursuri numai pentru acoperirea judeţelor cu deficit de mediatori.

3. Apreciem negativ implicarea redusă a membrilor CM în constituirea şi organizarea corpului profesional al mediatorilor, care menţine fragmentarea profesiei în peste 80 de asociaţii, lipsa unei reacţii puternice faţă cei care afectează profesia, nu îmbunătăţeşte cadrul legislativ cu lacune existent, nu asigură a bună relaţionare cu instituţiile de interes pentru mediere, o pregătire continuă adecvată şi o promovare eficientă a medierii în societate, acţiunile actuale fiind private şi firave.

4. Asociaţia Mediatorilor Galaţi solicită un răspuns public la întrebările justificate ale multor colegi şi asociaţii din ţară: de ce nu s-a organizat conferinţa anuală în anul 2012 şi de nu se prezintă Raportul anual de activitate al consiliului, când au fost atâtea probleme legislative, de promovare, de pregătire, de informare publică, de incidente în mass-media care au afectat medierea, când sunt destule probleme în relaţionarea cu Consiliul şi Secretariatul tehnic pentru rezolvarea problemelor curente ale mediatorilor şi asociaţiilor, care nu sunt, în continuare, consultate nici măcar în comisiile special constituite prin ROF al CM? Mediatorii sunt foarte dezamăgiţi şi revoltaţi că membrii consiliului nu-şi îndeplinesc vizibil atribuţiile şi nu onorează angajamentele electorale din 2011, ba mai mult, şi-au prelungit prin lege mandatul la 4 ani, fără transparenţa decizională şi consultarea publică obligatorie prevăzută de lege.

Faţă de aceste probleme aşteptăm răspunsul dvs. scris şi public.

Cu stimă
Comitetul Director al A.M.G.,
Preşedinte Constantin Asofronie

.

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Sprijiniti MEDIEREA in Romania

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: